Trouw en de multiculturele samenleving

 

Eergisteren vond de lancering plaats van de pilot met Internationale tours aan de Schilderswijk.

Tours aangeboden door haar bewoners zelf, welke inmiddels al twee jaar succesvol worden georganiseerd. Doel imago verbetering, en een bescheiden bijdrage leveren aan de versterking van de lokale wijk economie. Met de ‘Internationale variant’ is het doel om nu te kijken of we ook duurzaam meer Internationale bezoekers de wijk kunnen laten bezoeken. Ook hier weer is een van de doelstellingen een bescheiden bijdrage te leveren aan de versterking van de wijkeconomie.

Trouw had zich aangemeld er een artikel over te schrijven, en ze wilden vooraf graag ook een mini variant van de tour volgen.

De journaliste vertelde dat ze journalistiek vrij nieuw was in de wijk. Ze was verbaasd en positief verrast over haar ervaringen tijdens de tour, maar wekte in haar vraagstelling doorlopend de indruk dat wat zij zag toch niet ‘het echte Schilderswijk’ kon zijn. Of we haar vooral de pareltjes gingen laten zien? Herhaaldelijk hebben we haar rustig  toegelicht dat we juist tijdens de tour het hele spectrum willen tonen. Dat we tijdens de tours ook langs gaan bij een voedselbank, en talloze andere locaties welke de maatschappelijke uitdagingen in de wijk illustreren.(jeugdcentra, politie, jongerenwerkers, etc.) Dat de tours stuk voor stuk op maat zijn gemaakt, en deelnemers ook zelf vooraf kunnen aangeven wat ze tijdens de tour graag willen zien. Het was heel helder dat de journalist dit principieel niet wilde aanvaarden. Wat haar ook werd verteld!  Ze bleef heel suggestief haar vragen in vele vormen herhalen, en herformuleren. Ze werd later ook nog voorgesteld aan een voormalige directrice van een voedselbank in de wijk waar we vaak langs zijn geweest tijdens de tour. Ze had zelfs weinig interesse met haar te spreken. En over de onjuiste vermeldingen etc. in het artikel heb ik het nog niet eens gehad.

Kom zelf ook eens uit een oprechte interesse in de wijk voor een tour.

Ervaar de kracht en vitaliteit van de wijk, maar stel er ook uw kritische vragen aan de bewonersgidsen zelf! Zij laten u graag gepassioneerd HUN wijk zien. In al haar gelaagdheid en complexiteit.

Voor meer informatie over de tours: http://www.schilderswijkbewonerstours.nl

Voor de link naar het Trouw artikel: goo.gl/o7opgT